Ajánlott tenyésztők

A tengerimalac-tenyésztés – amennyiben malaccentrikus módon történik – legjobb esetben is nullszaldós, de majdnem mindig veszteséges folyamat. Optimális esetben egy anya legfeljebb 2-4 (inkább 2-3) alkalommal szül élete során, s 6-7 évéből legfeljebb kettőben termel bármiféle bevételt. Egy felelősségteljes tenyésztő nem szabadul meg tőlük nyugdíjazás után sem.
A valódi tenyésztőt nem a pénz motiválja, hanem a fajta szeretete, jobbá tétele, tevékenysége pedig hobbi, nem üzleti tevékenység. Nyereség csak az állatok kizsigerelése és/vagy ellátásuk alacsonyabb minősége árán érhető el.

Jelenleg Magyarországon ilyen nem nagyon létezik, szinte minden tenyészet üzleti alapon működik. Nem működik tenyésztői klub sem, így a malacok nem törzskönyvezhetőek, fajtatisztaságuk nem bizonyítható, amivel számos szaporító vissza is él. A megfelelő színvonal kizárólag a tenyésztő egyéni hozzáértésén és saját magával szemben támasztott elvárásain múlik.

A jelenlegi helyzetben etikusabb megoldás az örökbefogadás, amihez a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesületet ajánljuk. Amennyiben valamiért ez nem praktikus az esetetekben, bármelyik tengerimalacos csoportban találhattok gazdira váró állatokat.

Ha lesz Magyarországon olyan tenyészet, ahol valóban maximálisan az állatok érdekeit tekintik szem előtt, szerepeltetni fogjuk ezen az oldalon. Ehhez az alábbi kritériumokat vesszük figyelembe:


– az állomány egyértelműen fajtatiszta-e,
– a tenyészet foglalkozik-e állatjóléti szempontból aggályos fajtákkal (kopaszmalacok),
– a tenyésztő mennyire felkészült szakmailag,
– az állatok tartási körülményei (megfelelő táplálkozás, higiénia, élettér, beleértve a hímeket is),
– a nőstények milyen időközönként és összesen hány alkalommal szülnek, mikor kezdődik a tenyésztésbe vonásuk,
– a tenyésztésből kivont állatok sorsa.

Ha úgy érzed, a te tenyészeted szakmai és etikai szempontból is eleget tesz a kor kívánalmainak, vagy ismersz ilyet, ne habozz tudatni velünk.