Táp és kiegészítők

A tengerimalac legelő állat, így étrendjének csaknem egészét – de legalább 90%-át – optimálisan széna vagy fű alkotja. Tápra a C-vitamin és az ásványi anyagok pótlása céljából lehet szükségük.

A megfelelő tengerimalactáp pellettált, homogén küllemű. Nem tartalmaz színes-szagos falatkákat, magokat, kizárólag egyforma rudakból áll. Bár óriási választékban készülnek tápok tengerimalacoknak címkézve, a gyakorlatban nagyon kevés megfelelő közülük.
A mércét ténylegesen megütő jelöltek legalább 20% nyersrosttartalommal (s hosszú rostszálakkal), de legfeljebb 14-15% nyersfehérje-tartalommal rendelkeznek, összetevőik között nem nagyon fordulnak elő gabonafélék, s a kalcium-foszfor arányuk is megfelelő.

A gabonáknak túl magas a keményítőtartalma. Túl sok keményítő fogyasztása esetén romlik a bélflóra összetétele (felszaporodnak a keményítőt kedvelő mikroorganizmusok), ezáltal a vakbélemésztés, vitamintermelés és a bakteriális fehérjeszintézis hatékonysága is.

A jelenleg a piacon kapható termékek közül a legjobb az Oxbow Essentials Adult Guinea Pig és a Bunny Nature Guinea Pig Dream Basic, de elfogadható még a Versele-Laga Cavia Complete is. Ezek a tápok tagadhatatlanul többe kerülnek, mint szotyis magkeverékek vagy müzlik, de mivel naponta két evőkanálnyi kell csak egy malacnak, sokáig kitartanak. Ezt a mennyiséget ne lépjük túl. Minél több tápot fogyaszt, annál kevesebb szénát eszik a malac, ami sem a bélflórája, sem a fogai, sem az alakja miatt nem előnyös.

A kölyök, legyengült, beteg, vemhes vagy szoptatós malacok számára magasabb kalcium- és/vagy fehérjebevitel indokolt. Számukra gyógytápok (pl. Trovet), lucerna-alapú kölyöktápok (pl. Oxbow Essentials Young Guinea Pig) vagy kiegészítő készítmények (pl. Oxbow Critical Care) érhetőek el.

A tengerimalacok nem magevők. A magok fizikai sérülést, tályogot okozhatnak, beltartalmi összetevőik pedig elhízást. Sose adjunk nekik magkeveréket, függetlenül attól, hogy az eladók mit mondanak.
Ugyanakkor a ló túloldalára sem kell átesni. A felmagzott füvekből kaphatnak, ezek a magok aprók és puhák – és eleve elhanyagolható a mennyiségük.

Ha a tengerimalac friss füvön él, úgy a mindennapi C-vitamin-bevitele biztosított. (10 deka fű nagyjából 50 mg C-vitamint tartalmaz.) Ezt az esszenciális savat nem képes maga előállítani, az emberhez hasonlóan a táplálékkal jut hozzá. Egy egészséges felnőtt malacnak körülbelül napi 10 mg aszkorbinsavra (C-vitamin) van szüksége.
A jó minőségű tengerimalactápok stabilizált formában tartalmazzák ezt a vitamint, így az a szénán élő állatok számára is biztosítható.

A C-vitamin gyorsan bomlik. A tápok gyártói a termék csomagolásakor garantálják a feltüntetett beltartalmi értékeket, azonban az idő előrehaladtával ez csökkenésnek indul. Ezt tovább tetézi, hogy ha nekikezdünk egy csomagnak, a bomlás folyamata felgyorsul. A tápot, hogy minősége minél tovább fennmaradjon, érdemes jól zárható, belsejében a sötétséget fenntartó műanyag tartóban tárolni, lehetőség szerint száraz, hűvös helyen, pl. a kamrában. A nagy tárolóból egy napi használatra alkalmasabb kisebb dobozba szedhetünk ki néhány napra elegendő mennyiséget, így nem kell minden nap a kevéssé praktikus helyszínt látogatni, se a tárolót sűrűn nyitogatni.

Lehetséges a C-vitamin pótlása cseppek vagy egyszerű, gyógyszertárban is kapható aszkorbinsav-por segítségével is. Mindkét esetben fontos, hogy az állat azonnal elfogyassza az adagját, különben a bomlás miatt értelmetlen lesz az egész. A legegyszerűbb, sokaknál bevált módszer, ha a port vagy a cseppeket közvetlenül egy vékony karika zöldségre rakjuk, amit aztán a malac azonnal eltüntet.

A C-vitamin hiányában a tengerimalacokban skorbut lép fel. Ennek legjellemzőbb tünetei a szőr hullása, durvává válása, az izmok és izületek fájdalma, bénulás, hasmenés, sebek jelentkezése. Kezeletlen formában halált okoz.
Ha tengerimalacunk beteg, vemhes, legyengült vagy stressz érte, ajánlott a normál dózis dupláját, háromszorosát adni.
A tartósan, túl nagy dózisban adott aszkorbinsav megterheli a kiválasztó szerveket, s ugyancsak hasmenést okozhat.

Ha a tengerimalac füvön él vagy a C-vitamint más módon pótoljuk, nem okvetlenül szorul tápra. Azonban tudni kell, hogy a füvek és a szénák ásványianyag-tartalma a termőterülettől függ, s amennyiben a talaj összetétele nem kiegyensúlyozott, úgy a szerves anyagot elfogyasztó állatokban is hiányok léphetnek fel. Ezt kiküszöbölendő érdemes nem teljesen mellőzni a tápot, de a mennyiség az említett esetben még tovább csökkenthető.