Karantén

Ha új malac jön a meglévő(k) mellé, s a forrásban nem bízol annyira, hogy arra feltedd a malacaid életét, akkor muszáj karantént alkalmazni. A Magyar Tengerimalac-védő Egyesületnél lévő malacok már átmennek egy ilyen procedúrán, amikor bekerülnek. Ha tőlük fogadtok örökbe, ezzel nem kell foglalkozni. Még szintén alacsony rizikó mellett ki lehet hagyni a dolgot, ha a néhány meglévő, ajánlott tenyésztőtől vásároltok
Ami egészen biztos: állatkereskedésből, háziszaporulat esetén vagy ha kétes színvonalú „tenyésztőtől“ származnak a malacok, a karantén elengedhetetlen!


Miért?

Az új malac hordozhat bármit. Élősködőket épp úgy, mint fertőző bakteriális vagy virális betegségeket. Az élősködők inkább csak kellemetlenséget jelentenek, mert jól kezelhetők, a fertőzések ellenben lehetnek végzetesek is. Ugye, hogy nem olyan jó móka, ha egy új kismalac miatt a teljes állomány megbetegszik vagy esetleg meg is hal, csak mert nem képes a gazdi várni két hetet?


Hogyan működik a karantén?

Az új állat KÜLÖN LÉGTÉRBEN, másik szobában tölt két hetet. Ha külön ketrecben, de egymás mellé rakod őket, az vajmi keveset ér a levegőben terjedő kórokozókkal szemben.


Szabályok

Ha az új állathoz érsz, utána moss kezet. Ha kiveszed, cseréld le a pólót, vagy amihez hozzáért, mielőtt a többi malaccal foglalkozol. Csak így van értelme.

Mire kell figyelni a két hét alatt?

A tetvek szabad szemmel jól látható élősködők. Az új malac szőrét át kell nézni, s ha tetves, Effipro spray-vel kezelni. A teljes folyamat általában három hét, ennek leteltéig a többi malachoz nem mehet, mert akkor őket is kezelheted.
Gomba vagy atka is feltmerülhet, ezeket a szőrhiány vagy varas bőrfelületek buktatják le – a fülek mögött nincs szőrük. Gombás malacot sem érdemes közösségbe engedni, előbb ki kell kezelni. A bőratka minden malac természetes, fajspecifikus tartozéka, jól működő immunrendszer mellett nem okoz tünetet, a szervezet szabályozza a számukat. Csak tünet esetén kell kezelni.

Mellékszál, de fontos: az atka és gomba nem feltétlenül a származási hely hibája. A költözés stresszel jár, ami gyengíti az immunitást. Tünetmentesen jelen lehet mindkét dolog a malacokban, s csak ilyenkor jön elő. Természetesen, ha már sebes, szőrhiányos malacot kapunk, ott nem ez a helyzet…

Emellett mérni kell a malacot, rendesen fejlődik-e, esetleg nem veszít a súlyából. Figyelni a légzését, produkál-e szörcsögő, sípoló hangokat, miközben levegőt vesz. Utóbbiak felső légúti fertőzésekre vagy súlyosabb esetben tüdőgyulladásra utalhatnak. Mindenképp szakállatorvos kell ezek kikezelésére, s amíg tart a kúra, nem mehet a többiek mellé.
Végül a karantén legfőbb értelme: szimplán várni, hogy gyanú ide vagy oda, nem történik-e valami baj a malaccal. Ha egészségesnek tűnik a két hét végére is, mehet a többiekhez, a szoktatás szabályainak megfelelően.