Zöldségek, nasik

A tengerimalac egészséges működése rostot igényel. A szénák fajtól, szármagasságtól és a betakarítás idejétől függően 25-45 %-nyi nyersrostot tartalmaznak, a zöldségek, gyümölcsök ezzel szemben szinte semmit – a répa például forrástól függően 1,2-2,4%-nyit. Cukortartalmuk ellenben kifejezetten magas is tud lenni.

A tengerimalacnak, mivel legelő állat, nincs szüksége sem gyümölcsre, sem zöldségre, teljes értékű, egészséges életet tud élni nélkülük, mindenféle hátrány elszenvedése nélkül.


A kockázatot a velük való etetés, nem a mellőzésük jelenti. A malacok nasiztatása a gazdiról szól: mivel a tengerimalac tagadhatatlanul szereti ezeket fogyasztani, örömforrást jelent kényeztetni őket. Hajlamosak vagyunk a saját, emberi prekoncepcióinkat is kivetíteni rájuk, ha mi ehetünk nasit, ők miért ne alapon.
A tengerimalacok nincsenek tudatában annak, hogy mire van szükségük. Sajnos minden gond nélkül megesznek káros, akár mérgező növényeket is. Így az, hogy valamit előszeretettel fogyasztanak, nem mérvadó.
Mivel az ő jólétük, egészségük teljesen rajtunk múlik, a mi felelősségünk, hogy helyettük gondolkodjunk. S mivel a malac nem fog odamenni a hűtőhöz az uborkáért, azt fogja enni, amit kap.

Ha nasiztatni szeretnénk a malacot, erre a legegészségesebb opció, ha gyógynövényeket, folyamatos etetésre nem ajánlott, de alkalmanként büntetlenül adható zöldeket kínálunk neki. A gyermekláncfű, a herefélék, a margitvirág, a százszorszép vagy épp a ribizli levele remek csemegék.
További opciók a folyamatosan bővülő etethető növények listában.


Ha mégis ragaszkodunk a zöldség-gyümölcshöz, legalább az alábbiakat tartsuk be a kockázatok csökkentése miatt:

 • a vegyszermaradványok végzetesek lehetnek, ezért sose adjunk nem megbízható forrásból származó zöldségeket, gyümölcsöket;
 • válasszuk a szezonális, nem a világ túlsó részéről származó fajokat és amelyeket organikusan termeltek;
 • ne adjunk magas cukortartalmú növényeket – emiatt kerüljük a legtöbb gyümölcsöt;
 • a jól ismerten puffasztó növényeket is hanyagoljuk, a puffadás a tengerimalac esetében életveszélyes állapot is lehet;
 • zöldbabot, burgonyahéjat, rebarbarát és szárazbabot sose adjunk, mérgezőek;
 • a különböző salátákkal se kockáztassunk, még a bio növények is tartalmazhatnak toxinokat, melyeket közvetlenül a talajból szívnak fel és raktároznak el, ez a képességük egészen kimagasló;
 • ne adjunk többet 1-1 vékonyka karikánál vagy csíknál naponta.

A tengerimalacok általában nem rajonganak az újdonságokért, a változatos etetés is inkább a gazdáról szól, ők tökéletesen boldogok a megszokott táplálékukkal. Épp ezért teljesen felesleges harmincféle zöldséggel etetni, különösen, hogy ritkán és keveset ajánlott adni. Az a néhány, amit adunk, legyen biztonságos.

A leginkább ajánlott, többnyire alacsony kockázatúnak tekinthető zöldségek, gyümölcsök:

 • helyi, termelői almák – ne a legédesebb fajtákból,
 • sütőtök,
 • dinnye belsejének zöld része – szezonban,
 • helyi, termelői, kovászolni való uborka – szezonban.

A legbiztonságosabb mégis az, ha a tengerimalac nem eszik zöldséget, gyümölcsöt.